sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Marokkolainen illallinen, beduiinileipäsiä ja ystäviä

Siitä asti kun muutti uuteen kotiin, johon vihdoin mahtui kunnollinen pitkä ruokapöytä, ystävä halusi pitää illalliskutsut. Toukokuussa, vuosi muuton jälkeen ja edelleen illallisia ajatellen, hän osti laivalta jälkiruokamadeiraa ja portviiniä. Ja nyt ‒ eikä nyt ole kuin lokakuu ‒ järjestettiin illallinen. Marokkolaiseksi se päätyi sattumalta, kun afrikkakaupasta oli sattunut käteen pikkelsöityä sitruunaa.


Oliiveja, harissaa, tahinia ja beduiinileipäsiä tattarista.

Beduiinileipäsiä kinuajauhoista.

Tomaattipunasipulisalaatti, lisänä kurkkua, pinaattia ja fetaa.

Kahta eri hoummosta ja baba ganoushia.

Kasvistaginea.

M'hanncha, filotaikinasta kääritty pähkinätäytteinen käärme,
taatelikastiketta ja omenacashewtahnaa.


Haukotusta, hierontaa ja hijab.


Minun tehtäväkseni jäi ‒ no, kattaa pöytä ‒ mutta myös leipoa leipä. Gluteenittomia pitaleipiä kenties? Kaikissa löytämissäni ohjeissani oli käytetty valmiita gluteenittomia jauhoseoksia, joita en käytä, koska niissä on useimmiten vehnää josta on vain poistettu gluteeni, kun minä leivon kokonaan viljatta. Leipäset eivät (muutamaa lukuun ottamatta) kohonneetkaan yhtä hyvin kuin vehnäpitat, mutta hyviä niistä tuli. Koska ne kypsennetään todella kuumassa uunissa, ulkonäössäkin oli aitoa beduiinitunnelmaa.


Beduiinileipäset

  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • 1 tl raakaruokosokeria
  • 3,5 dl kinuajauhoa
  • 1,5 dl perunajauhoa
  • 2 dl kikhernejauhoa
  • 2 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl merisuolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 0,5 dl vuohenjugurttia tai soijajugurttia
  • 2,5 dl lämmintä vettä
  • 2 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva ja sokeri desilitraan lämmintä vettä. Anna vaahtoutua.

Sekoita keskenään jauhot, ksantaani, leivinjauhe ja suola. Sekoita joukkoon vaahtoutunut hiiva, hunaja ja jugurtti. Lisää vesi hitaasti samalla vaivaten. Taikinan pitäisi olla pehmeää ja tahmeaa, ei nestemäistä. Lisää lopuksi öljy, mutta älä sekoita sitä taikinaan; kääntele vain taikinaa niin, että se on joka puolelta öljytty. Kohota vähintään 2-3 tuntia. (Jos laitat taikinan metalliseen kulhoon tai vuokaan, voit myös tehdä niin, että laitat uunin hetkeksi päälle ja sitten taas pois päältä, ja laitat taikinan kohoamaan lämpimään uuniin.)

Lämmitä uuni 250°C. Laita samalla pelti uuniin lämpiämään.

Ota taikinasta nokareita ja kauli ne pyöreiksi jauhotetulla alustalla (halkaisija noin 10 cm ja paksuus noin puoli senttiä). Täytä niillä pelti ja paista nelisen minuuttia kunnes leipä puuhahtaa suureksi. Käännä ja paista kaksi minuuttia lisää. Toista kunnes kaikki on paistettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti