lauantai 7. joulukuuta 2013

Koristeliaiset

Viime vuonna piparkakuista tuli vähän nahkeita, tai en osaa sanoa mikä niissä täsmälleen oli vikana. Tänä vuonna uusi yritys. Ajattelin ensin, että kaikesta huolimatta käyttäisin kananmunaa, mutta osuin sitten muutamaan keskusteluun, jossa väitettiin, että ovat saaneet aikaan ihan hyviä gluteenittomia pipareita ilmankin. Ja näistä tuli kuin tulikin hyviä! Edelleen ehkä hieman mureita – ensi vuonna lisännen desilitran soijakermaa.

Huomaathan mm. siiran, valaan, Mona Lisan, Fuji-vuoren ja joulun torttuteeman kunniaksi myös hakaristin.










Piparkakut


Menetelmä: sulatus
Kovettumisaika: yön yli
Vuoka: uunipelti
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 5-8 min.

Sulatettavaksi

  • 200 g voita tai margariinia
  • 2 dl tummaa siirappia
  • 2 dl muscovado- tai fariinisokeria
  • ½ dl omenasosetta tai muuta hedelmäsosetta
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • 1 tl neilikkaa
  • ½ tl jauhettua maustepippuria

Kuivat aineet


  • 4 dl tattarijauhoa
  • 4 dl tummaa riisijauhoa
  • 2 dl perunajauhoa 
  • 1 rkl psylliumia
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl ksantaania
  • ½ tl merisuolaa 


Kiehauta kattilassa voi, siirappi, sokeri, maito ja mausteet. Ota levy pois päältä ja anna jäähtyä hetki. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sekoita kuivat aineet märkiin. Taikinan tulisi olla kiinteää, mutta ei kovaa. Anna kovettua jääkaapissa yön yli. Taikinan voi myös pakastaa. Paista 200°C 5-6 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti