Löysin jouluna vanhempien luota kirjahyllystä eteläintialaisen kasvisruokakeittokirjan, jonka sain aikanaan tuliaisiksi asuessani Japanissa – siis hyvin kauan sitten. Päätin käydä sen läpi alusta loppuun, mikä osoittautui haasteelliseemmaksi kuin ensin arvelin, reseptit kun vaativat ensi alkuun melkoisesti salapoliisityötä. Sellaiset ainesosat kuin sambhar, pitlaijauhe ja hingjauhe vaativat ensin käsittämättömän määrän googlausta ja sen jälkeen saman verran aasialaiskaupoissa kiertelyä.
Ensimmäisestä eteläintialaisen kuun reseptistä tulikin siis inspiroitu sovellus sen mukaan, mitä mausteita hyllyiltä sattui löytymään. Melkein intialainen.
Melkein intialainen linssitomaattikeitto
- 2,5 dl punaisia linssejä
- 1 punainen sipuli
- suurehko lohmo tuoretta inkivääriä
- 1 kynsi valkosipulia
- 2 rkl öljyä
- ½ tl sinapinsiemeniä
- 1 tl merisuolaa
- 1 tl kasvisliemijauhetta
- 1 tl jauhettua kurkumaa
- 1 tl jauhettua korianteria
- ½ tl jauhettua mustapippuria
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- 1/4 tl punaista chiliä
- 3 kaffirlimen lehteä
- 1 rkl kookosrouhetta
- 1 rkl kookosöljyä
- 500 g tomaattimurskaa
- 1 l vettä
- 1 rkl soijakastiketta
- 1 rkl sitruunamehua
Laita linssit likoamaan pieneen määrään vettä. Pilko sipuli, inkivääri ja valkosipuli. Kuumenna öljy kattilan pohjalla. Poksauta sinapinsiemenet. (Sinapinsiemenet poksahtavat, kun annat niiden vanua hetken kuumassa öljyssä.) Lisää sipuli, valkosipuli, inkivääri, mausteet, kookosrouhe ja kookosöljy, ja anna niiden kuullottua. Huuhtele linssit siivilässä ja kaada kattilaan. Sekoita. Lisää tomaattimurska ja vesi. Nosta kiehumaan ja anna hautua kannen alla puolesta tunnista tuntiin. Lisää tarvittaessa vettä. Lisää soijakastike ja sitruunamehu juuri ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti