Kylmä kurkkujugurttikeitto. |
Paprikapähkinäpaistos. |
Linssisalaatti. |
Ja uusi suosikkini, perunafocaccia. Keltainen väri tulee kurkumasta. |
Perunakikhernefocaccia
Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: uunipelti tai laakea matala vuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 20-25 min.
Kuivat aineet
- 2,5 dl tattarijauhoa
- 1,5 dl tattari- tai sokerijuurikashiutaleita
- 1 dl kikhernejauhoa
- 2,5 dl perunajauhoa
- 2 rkl psylliumia
- 2 tl ksantaania
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl merisuolaa (tai 3-4 tl ruususuolaa)
- 1 tl jauhettua kurkumaa
- 1 tl jauhettua korianteria
Hiivan vaahdotukseen
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 dl lämmintä vettä
- 1 tl ruokosokeria
Märät aineet
- 0,75 dl oliiviöljyä
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
- 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
- 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
- 0,5 dl soijajugurttia (sitomaan taikinaa)
- 2-3 dl lämmintä vettä
Vielä
- n. 5 keskikokoista keitettyä perunaa pilkottuna pieneksi
- 1,5 dl keitettyjä kikherneitä murskattuna (jos haluat)
Päälle
- oliiviöljyä
- punasipulia pilkottuna, seesaminsiemeniä, valkosipulia, pestoa, suolahiutaleita tai mistä satutkin tykkäämään
Valmistus
Pilko peruna ja murskaa kikherneet (jos käytät niitä). Pilko myös mahdolliset päälliset.
Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen
ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun
odotat sen vaahtoutumista, sekoita pienessä kulhossa märät aineet. Kun hiiva alkaa
vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä
sekoitus ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa vettä. Taikinan pitäisi olla huomattavasti paksumpaa
kuin tavallinen leipätaikina. Sekoita joukkoon peruna ja kikherneet.
Kaada taikina jauhotetulle pellille ja levitä se littanaksi. Voitele oliiviöljyllä ja lisää haluamasi päälliset.
Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää
uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä
uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200
asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa
tuon lämpötilan. Luonnollisesti voit kohottaa taikinan myös
perinteisesti, jolloin siihen kuluu noin tunti.
Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Focaccian pitäisi olla tumman
kullanruskeaa ja siitä pitäisi kuulua ontto ääni, kun koputat varovasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti