Tattari on ollut rakastettuni siitä asti, kun aikanaan Japanissa asuessani ihastuin tattarinuudeleihin (eli
sobaan). Sitten se jotenkin jäi, ehkä koska Suomesta on vaikeaa saada hyvää tattaria. Tattari kuoritaan ja siitä tulee limaista. Baltia palautti tattarin maailmaani. Siellä tattaria ei kuorita. Ja keitetty kuorimaton tattari on
hyvää. Yllättäen tattarijauhoista leivottu kakkukin on hyvää, samoin kuin keksit. Puhumattakaan tästä leivästä. Lisäksi, ah, maailmani täydellistyi, kun tajusin, että voin käyttää tattarijauhojen ja -hiutaleittein lisäksi tattari
leseitä!
Tattarileipä
Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: leipävuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200
°C
Paistoaika: 20-25 min.
Kuivat aineet
- 2 dl tattarijauhoa
- 2 dl tattarihiutaleita
- 2,5 dl perunajauhoa
- 1 dl sokerijuurikashiutaleita tai tattarileseitä
- 3 rkl pellavansiemenrouhetta
- 2 rkl psylliumia
-
2 tl ksantaania
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl merisuolaa
Hiivan vaahdotukseen
-
1 pussi kuivahiivaa
- 1 dl lämmintä vettä
- hyppysellinen raakasokeria
Märät aineet
- 3-4 dl lämmintä vettä
- 0,5 dl kylmäpuristettua pellava- tai oliiviöljyä
- 0,5 dl maustamatonta soijajugurttia (sitomaan ja kuohkeuttamaan taikinaa)
- 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
- 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
Valmistus
Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen
ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun
odotat sen vaahtoutumista, sekoita märät aineet pienessä kulhossa. Kun hiiva alkaa
vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä
sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla paksumpaa
kuin tavallinen leipätaikina. Kaada taikina voideltuun vuokaan.
Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää
uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä
uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200
asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa
tuon lämpötilan. Voit kohottaa taikinan myös
perinteisesti, jolloin siihen kuluu reilu tunti.
Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Leivän pitäisi olla tumman
kullanruskeaa.