Olen ollut viime aikoina ahdistunut. Kehoni tuntuu olevan sitä mieltä, että kaikki aikovat käydä kimppuuni. Hassu keho. Onneksi tiedän, että ankeuttajiin auttaa suklaa. Ja joulu. Olen melko varma, että joulu karkottaa ankeuttajat. Jouluun kuuluvat lumi, suklaa ja satsumat. Joten ostin kreikkalaisia luomusatsumia ja leivoin suklaakeksejä.
Jouluiset suklaapähkinäkeksit
Menetelmä: kuiva-märkäTaikinan kovetus: 30-60 min.
Paistolämpötila: 180ºC
Paistoaika: 20-25 min.
Kuivat aineet
- 2 dl hirssihiutaleita
- 2 dl riisijauhoa (käytän puolet tummaa ja puolet vaaleaa)
- 1 dl hirssijauhoa
- 0,5 dl perunajauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl ruokasoodaa
- 1 tl ksantaania
- 1 tl merisuolaa
- 1 tl jauhettua inkivääriä
- 1 tl jauhettua kanelia
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- ½ tl jauhettua vaniljaa
- ½ tl jauhettua neilikkaa
- ripaus chiliä
Märät aineet
- 2 dl muscovado- tai fariinisokeria
- 1,5 dl oliiviöljyä
- 3 rkl tummaa rommia
- 3 rkl hunajaa
- 1 dl soijajugurttia
- lämmintä vettä tai soijamaitoa tarpeen mukaan
Lopuksi sekaan
- 2,5 dl murskattua tummaa suklaata
- 2,5 dl murskattuja saksan-, brasilian- ja pekaanipähkinöitä
Valmistus
1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään märät aineet.
3. Kaada märkä sekoitus kuiviin aineisiin ja sekoita, kunnes taikina on paksua ja tahmaista.
4. Jos tarvitsee, lisää nestettä (vettä tai soijamaitoa) ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan pitäisi olla piparityylinen eli melko kova, niin että se pysyy koossa kun nipistät.
5. Sekoita joukkoon murskattu suklaa ja pähkinät.
6. Peitä taikina ja anna sen jäähtyä jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin.
7. Kuumenna uuni 180ºC. Peitä pelti leivinpaperilla.
8. Kieritä kämmenien välissä taikinasta palluroita. Asettele ne pellille ja litistä vähän, mutta ei liikaa.
9. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja keskusta melkein jähmeä. Keksit rapeutuvat jäähtyessään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti