perjantai 7. joulukuuta 2012

Lopultakin, sämpylöitä

Kesti varsin kauan, ennen kuin jaksoin opetella leipomaan gluteenitonta leipää. Löysin siihen vain melko huonoja ohjeita, tai jos ne vaikuttivat hyviltä, niissä oli kauraa. Tai sitten apuna oli leipäkone. No, minulla ei ole leipäkonetta, enkä oikeastaan edes tiedä, mitä leipäkone siellä kuorensa sisällä tekee. Luultavasti se ainakin vaivaa taikinan huomattavasti paremmin kuin minä koskaan jaksan vaivata. Ja sitä paitsi gluteeniton taikina on sitkottomuudessaan niin kovin surkeaa. Eikä se koskaan kohoa.

Ei se sitten lopulta ollutkaan niin vaikeaa. Jekku viljattoman taikinan kohottamiseen on lämmittää uunia hetki, kääntää se sitten pois päältä ja panna valmiiksi pyöritetyt sämpylät (tai leipä tai focaccia) kohoamaan sinne lämpimään. Ja mitä sitkoon ja kuohkeuteen tulee, viljattoman leipurin isoja apuja ovat ehdottomasti psyllium, pellavansiemenrouhe ja sokerijuurikashiutaleet – ja melkein mitkä tahansa muutkin hiutaleet. Tässä ohjeessa on käytetty niistä ensimmäistä.





Kurpitsansiementattarisämpyläiset

 

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: uunipelti tai laakea matala vuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 15-20 min.
 
Kuivat aineet
  • 1,5 dl tattarihiutaleita
  • 1,5 dl hirssijauhoa
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 1 dl kurpitsansiemeniä 
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl merisuolaa
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia 

Hiivan vaahdotukseen 

  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen raakasokeria

Märät aineet

  • 2 dl lämmintä vettä
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
  • 2 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 0,5 dl maustamatonta soijajugurttia (sitomaan taikinaa) 

Halutessa
  • 200 g fetajuustoa 
  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 2 dl oliiviviipaleita
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä tai maustamatonta soijamaitoa voiteluun

Valmistus

Taikinan pitäisi olla paksuudeltaan tätä luokkaa.
Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita märät aineet pienessä kulhossa. Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla huomattavasti paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Jos se tuntuu löysältä, odota hetki: hiutaleet imevät nesteen tosi nopeasti. Tässä vaiheessa kannattaa sekoittaa joukkoon fetajuusto, aurinkokuivatut tomaatit tai oliivit.
Irrota taikinasta möllöjä ja kierittele ne käsien välissä sämpylöiksi. Voitele halutessasi oliiviöljyllä tai soijamaidolla.

Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Luonnollisesti voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu ainakin tunti.

Paista 15-20 minuuttia 200ºC. Sämpylöiden pitäisi olla tumman kullanruskeaa ja siitä pitäisi kuulua ontto ääni, kun koputat varovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti