Ei se sitten lopulta ollutkaan niin vaikeaa. Jekku viljattoman taikinan kohottamiseen on lämmittää uunia hetki, kääntää se sitten pois päältä ja panna valmiiksi pyöritetyt sämpylät (tai leipä tai focaccia) kohoamaan sinne lämpimään. Ja mitä sitkoon ja kuohkeuteen tulee, viljattoman leipurin isoja apuja ovat ehdottomasti psyllium, pellavansiemenrouhe ja sokerijuurikashiutaleet – ja melkein mitkä tahansa muutkin hiutaleet. Tässä ohjeessa on käytetty niistä ensimmäistä.
Kurpitsansiementattarisämpyläiset
Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: uunipelti tai laakea matala vuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 15-20 min.
Kuivat aineet
- 1,5 dl tattarihiutaleita
- 1,5 dl hirssijauhoa
- 2 dl tattarijauhoa
- 2,5 dl perunajauhoa
- 1 dl kurpitsansiemeniä
- 1 dl seesaminsiemeniä
- 2 rkl psylliumia
- 2 tl ksantaania
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 tl merisuolaa
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 2 tl kuivattua basilikaa
- 1 tl kuivattua rosmariinia
Hiivan vaahdotukseen
- 1 pussi kuivahiivaa
- 1 dl lämmintä vettä
- hyppysellinen raakasokeria
Märät aineet
- 2 dl lämmintä vettä
- 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
- 2 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
- 0,5 dl maustamatonta soijajugurttia (sitomaan taikinaa)
Halutessa
- 200 g fetajuustoa
- 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
- 2 dl oliiviviipaleita
- kylmäpuristettua oliiviöljyä tai maustamatonta soijamaitoa voiteluun
Valmistus
Taikinan pitäisi olla paksuudeltaan tätä luokkaa. |
Irrota taikinasta möllöjä ja kierittele ne käsien välissä sämpylöiksi. Voitele halutessasi oliiviöljyllä tai soijamaidolla.
Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää
uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä
uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200
asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa
tuon lämpötilan. Luonnollisesti voit kohottaa taikinan myös
perinteisesti, jolloin siihen kuluu ainakin tunti.
Paista 15-20 minuuttia 200ºC. Sämpylöiden pitäisi olla tumman
kullanruskeaa ja siitä pitäisi kuulua ontto ääni, kun koputat varovasti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti