sunnuntai 11. marraskuuta 2012

♥ Tattaripizza ♥

Tunnustus. Lempiruokani on pizza. Tai no, ainakin yksi lempiruokani on pizza. Se on mielestäni yksinkertaisuudessaan nerokasta. Tarkemmin ajatellen kaikki suosikkiruokani ovat hyvin yksinkertaisia, niin kuin chilikurkut tai seesamikurkut, tai höyrytetty parsakaali auringonkukansiemenillä, tai hoummos. En pidä myöskään kuorrutuksesta kakussa. Se on ihan liikaa.

Kehitin tämän reseptin alkusyksystä, kun kaipasin pizzaa. Italialaiset eivät ehkä tunnustaisi tätä edes pizzaksi, ja joku aivan varmasti älähtää, ettei noin monen ainesosan taikina ole yksinkertainen. Ehkä ei, mutta ei se ole itse asiassa kovin monimutkainenkaan. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään, hiiva vaahdotetaan, märät aineet sekoitetaan keskenään ja sitten hiivan kanssa kuiviin. Sekoitetaan. Selkeyden vuoksi olen erotellut märät ja kuivat aineet myös aineluettelossa. (Laitan hiivan vaahtoutumaan juuri tuossa vaiheessa, koska jos teen sen ensimmäisenä, niin kuin usein kehotetaan, se saattaa ehtiä vaahdota kupin reunan yli.)




Tattaripizzapohja


Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: uunipelti
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 10+10 min.

Hiivan vaahdotukseen

  • 1,5 dl lämmintä vettä
  • 1 tl raakaruokosokeria
  • 1 pkt kuivahiivaa

 

Kuivat aineet
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 2,5 dl tattarijauhoa
  • 1,5 dl tattari- tai hirssihiutaleita
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ksantaania
  • 3 rkl psylliumia
  • 1,5 tl merisuolaa
  • 2 tl oreganoa
  • 1 tl basilikaa

 

Märät aineet
  • 2,5 dl lämmintä vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita hiiva ja sokeri pienessä kulhossa lämpimään veteen kunnes hiiva alkaa vaahdota. Sekoita märät aineet keskenään. Kaada kuiviin aineisiin hiivaseos ja märät aineet.

Laita uuni hetkeksi lämpiämään ja käännä se sitten pois päältä. Levitä taikina pellille ja laita se kohoamaan lämpimään uuniin noin puoleksi tunniksi. (Vaihtoehtoisesti voit antaa taikinan kohota perinteisesti, mutta siihen menee vähintään tunti). Nosta uunin lämpötila 200ºC ja esipaista pellille levitettyä pohjaa n. 10 minuuttia. 
Ota pohja ulos uunista, levitä tomaattikastike ja muut päällysteet ja paista 10 minuuttia lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti