tiistai 16. huhtikuuta 2013

Kevät, ja keho haluaa kasviksia

Pohdin tänään, montakohan erilaista ruokavaliota olen elämäni aikana noudattanut. Paitsi että olen ollut vegaani ja lakto-ovo-vegetaristi, olen myös mm. karpannut, noudattanut emäksöivää dieettiä, syönyt pelkkää raakaruokaa (se ei tosin kestänyt kauhean kauan) - ja sitten tietysti viljaton ruokavalio. Useimmiten aloitan ruokavalion noudattamisen tosi tarkasti, mutta ennen pitkää päädyn miettimään, että "onpas hyvä kun olen tietoinen tästä". Ja tietoisuushan useimmiten tarkoittaa sitä, että syö aivan mitä sattuu, mutta on varma ettei se voi olla pahaksi, koska on tietoinen.

Kaikista ruokavalioista on tarttunut matkaan myös hyvää. Vaikka syön luultavasti enemmän happamoivia ruokia kuin kannattaisi, ruokakaapissa on kuitenkin enemmän kasviksia kuin viljaa ja enemmän tattaria kuin kauraa. Vaikka en tosiaankaan karppaa, mietin kuitenkin, paljonko ruoassa on hiilareita ja proteiineja. Ja vaikka raakaruoka ei pidemmän päälle ollut lainkaan hyväksi, on silloin tällöin mukavaa syödä muutakin raakaa tai semiraakaa kuin salaattia.

Viime aikoina inspiroiva ruokasivusto on ollut The Earth Diet. Sieltä tuli inspiraatio myös tähän lasagnemaiseen semiraakaherkkuun. Minulla sattui olemaan tuoreena sitruunatimjamia, rosmariinia ja basilikaa; siksi käytin yrtteinä niitä.








Semiraakalasagne


Kerrokset

Munakoiso ja kesäkurpitsa

  • munakoiso
  • 2 pientä kesäkurpitsaa (tai 1 iso)
  • merisuolaa
  • oliiviöljyä
  • sitruunamehua
  • balsamicoa
  • mustapippuria


Cashewkerma

  • 1 dl cashewpähkinöitä
  • 2 tl saatavilla olevia yrttejä
  • teelusikankärjellinen sokeria
  • ½ tl merisuolaa
  • muutama sentti sipulinvartta
  • niin paljon liotusvettä, että rakenteesta tulee kermamainen


Saksanpähkinämassa

  • 2,5 dl saksanpähkinöitä
  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (n. 8 kpl)
  • lohmare chiliä
  • sipulinvarsi
  • 1,5 tl merisuolaa
  • 3 tl saatavilla olevia yrttejä
  • n. 1 dl pähkinöiden liotusvettä (tai sen verran että saat aineet mouhentimessa sekaisin)


Tomaattikerros

  • 3 tomaattia
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • muutama sentti sipulinvartta
  • yrttejä
  • balsamicoa
  • merisuolaa



Esivalmistelut

Liota 2,5 dl saksanpähkinöitä reilussa vedessä vähintään tunnin, mieluummin kuusi tuntia. Tee sama 1 dl:lle cashewpähkinöitä.


Viipaloi munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden pinnalle n. 1 tl suolaa ja anna niiden itkeä puolisen tuntia.


Valmistus

Laita uuni lämpiämään 150°C.

Levitä laakean uunivuoan pohjalle teelusikalla oliiviöljyä, sitruunamehua, balsamicoa ja mustapippuria. Huuhtele munakoisot kylmällä vedellä ja asettele ne vuokaan. Laita paistumaan.



Valmista mouhentimessa (os. tehosekoitin) saksanpähkinämassa ja cashew-kerma. Molemmat valmistetaan sekoittamalla kaikki ainekset massaksi. Saksanpähkinän on tarkoitus olla melko jämäkkää, cashewin enemmän kermamaista. Saksanpähkinämassan saattaa saada helpommin haluttuun koostumukseen esimerkiksi Kenwood Food Processorin sekoitusterällä.

Viipaloi kesäkurpitsat ohuiksi viipaleiksi. Nosta munakoisot ulos uunista ja asettele kesäkurpitsat niiden päälle. Laita takaisin uuniin.

Pilko tomaatit pieneksi ja sekoita öljyn, balsamicon ja mausteiden kanssa.

Nosta vuoka uunista ja laita uuni pois päältä. Kasaa koisot ja kurpitsat kerroksittain niin, että väliin tulee vuorotellen saksanpähkinämassaa, cashew-kermaa ja tomaattia.

Laita koko hoito lämpiämään uunin jälkilämpöön 5-10 minuutiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti