maanantai 18. helmikuuta 2013

Spydäri

"Sä oot tehnyt spydäriä!" mies hihkaisi innoissaan viehättävällä paikallismurteellaan. Kesti hetki tajuta, että kyse on pyttipannusta. Ja ei, tämä ei ole pyttipannua. Tämä on libanonilaista munakoisohöystöä. Mutta kieltämättä siinä on vähän samaa henkeä, koska siihen voi käyttää eiliset perunat. Ja arvostelu kuului: "paras spydäri koskaan". Luovutan.




Libanonilainen munakoisospydäri


Ainekset

  • 5 pientä munakoisoa 
  • 1 tl merisuolaa
  • iso loraus oliiviöljyä
  • sipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua paprikaa
  • 1 rkl tummaa sokeria
  • 4-5 keskikokoista keitettyä perunaa pilkottuna isoiksi kuutioiksi
  • 1 dl saksanpähkinää jotenkuten murskattuna
  • 3 rkl pieneksi silputtua lehtikorianteria
  • 3 rkl limettimehua

Valmistus

Pilko munakoisot ja itketä ne. Se tapahtuu laittamalla pilkotut munakoisot esimerkiksi lävikköön (tai vaikka leikkuulaudalle) ja ripottelemalla niiden päälle teelusikallinen suolaa, joka panee ne itkemään - alkavat siis hikoilla kitkerää nestettä, joka niistä halutaankin pois. Siihen menee noin puoli tuntia.

Pilko sillä aikaa sipuli ja valkosipuli, ja perunat, jos et ole pilkkonut niitä jo aikaisemmin. Murskaa saksanpähkinät ja silppua lehtikorianteri.

Kun munakoisot ovat itkettyneet (pinnalla näkyy isoja pisaroita), huuhtele ne kylmän veden alla.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää mausteet ja paista ne. Lisää sitten munakoisot ja paista niitä muutama minuutti. Laske lämpöä ja anna koisojen hautua kannen alla, kunnes ovat pehmenneet - tähän kuluu muutamasta minuutista viiteenkintoista minuuttiin. Nosta sitten lämpöä ja lisää sokeri: anna sen tummua koko ajan varovasti hämmentäen. Lisää saksanpähkinä ja hetken kuluttua peruna, paista. Lopuksi lisää lehtikorianteri ja limettimehu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti