lauantai 16. helmikuuta 2013

Keittokirjahistoria, myskikurpitsa

Aloitin ruoanlaiton lapsena, ehkä kymmenen ikävuoden tienoilla, koska minusta muut eivät aivan osanneet tehdä hyvää ruokaa. Tai osasivat, mutta tuntui, että se voisi olla vieläkin parempaa. Tunnustettakoon, että pitkään lempiruokaani oli riisi ja jauheliha, ja maustoin kokeilemalla. Hienoja juttuja olivat soijakastike ja valkosipulijauhe.

Niistä siirryin Unicefin lasten keittokirjaan, joka esitteli maailman ruokia kuvaresepteinä. Suosikkejani olivat vietnamilainen paistettu riisi (jonka osaisin tehdä vieläkin) ja ruotsalainen sitruunajäädyke. Leivoin myös täytekakkuja. Loputtomasti täytekakkuja. Ei kukaan jaksanut syödä niitä kaikkia. Muistan kehittäneeni sokerikakkuohjeen pohjalta omia kakkureseptejä, kuten "brasilialainen kakku", johon tuli kahvia ja appelsiinia. Yksi hiteistäni oli Turtles-ohjetta seuraten tehty pizza.

Sen jälkeen unohdin keittokirjat vuosiksi. En jaksanut juuri edes vilkaista reseptejä, koska ne tuntuivat rajoittavan ruoanlaittoani. Kunnes äkkiä tämän vuoden tammikuussa päätin kokata tamilireseptikirjani kannesta kanteen (en tosin lopulta tehnyt sitä, vaikka aika monta reseptiä kävinkin läpi).

Se laukaisi reseptikirjahamstrauksen. Minulla on parhaillaan lainassa kirja libanonilaisesta, somali- ja thaikeittiöstä. Kirjaston täti suositteli lisäksi kirjaa nimeltä Vegestan kasvisruokaa lähi-idästä. Tämä resepti on muunnelma sieltä.



Kurpitsakeitto


Ainekset

  • 1 myskikurpitsa (butternut squash)
  • iso loraus oliiviöljyä
  • 1 suuri sipuli
  • 1 kynsi valkosipulia
  • ½ palkoa vihreää chiliä
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl jauhettua mustapippuria
  • 1 tl jauhettua kanelia tai kardemummaa
  • 2 tl merisuolaa
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 2 dl tattaria tai pyöreäjyväistä riisiä
  • 1 l vettä

Valmistus

Kuori ja paloittele kurpitsa. (Siemenet kannattaa säästää ja paahtaa uunissa ihmisille tai antaa sellaisenaan linnuille.) Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää valkosipuli, chili ja mausteet ja anna paistua hetki. Lisää myös kurpitsanpalat ja anna niidenkin kuultua hetki. Lisää tattari tai riisi ja vesi, nosta kiehumaan. Anna kypsyä noin 30 minuuttia.

Vaihtoehtoisesti jos sinulla sattuu jo olemaan kypsää tattaria tai riisiä tai olet hyvin viitseliäs voit keittää puolet jyvistä keiton mukana ja puolet erikseen tarjoillen ne annoksen päällä. Minä en ole kovin viitseliäs, mutta minulla sattui olemaan kypsää tattaria, joten kippasin noin puolet keiton joukkoon heti kurpitsoiden jälkeen, kuten ohjeessa, vaikka olivatkin jo keitettyjä, ja puolet jätin siroteltavaksi keiton pinnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti