lauantai 16. helmikuuta 2013

Kiinalainen uusi vuosi, libanonilainen ruoka, naamioitu käärme

Meillä vietetään joka talvi kiinalaista uutta vuotta. Ei kauhean perinteistä sellaista, jos katsotaan asiaa kiinalaisesta näkökulmasta, mutta meilläkin on joitakin perinteitä. Yksi niistä on kakkumestariystävän tekemä kakku, jossa uuden vuoden eläin syö edellisen vuoden eläimen. Tänä vuonna siis käärme söi lohikäärmeen. (Toim. huom. katso kommentit.)




Käärmeen vuoden pitäisi olla melko rauhallinen, hengittävä, henkinenkin, tasapainoinen vuosi. Tämä käärme tosin näyttää aika vekkulilta. Käärmeen sisällä on taatelikakku ja pinnalla paksu sokerimassa.

Lisäksi uutena vuotena kuuluu tietenkin tarjoilla hirmuinen määrä hyvää ruokaa. Tänä vuonna se oli lähinnä libanonilaista, koska menossa sattui olemaan libanonilaishenkinen kausi.




Pöydässä oli

  • kikherne-perunasalaattia
  • linssisalaattia
  • vihreää salaattia
  • pistaasi-kinuasalaattia
  • kikhernepalleroita
  • vihreitä papuja tomaattikastikkeessa
  • kikhernesundalia
  • paprikatahnaa
  • hummusta
  • moutabel bi tahinia eli baba ganoushia
  • chiansiemennäkkäriä
  • tattarileipää
  • maustepähkinöitä
  • piparminttusuklaakeksejä
  • banaanipuuhkuja
  • kakku

Ja arvatkaa mitä? Se oli hyvää. Tässä paprikatahnan ja viiden tattarin leivän ohje.




Paprikatahna


Ainekset

  • 2 tuoretta paprikaa
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua savupaprikaa
  • kynsi valkosipulia tai nokare punasipulia
  • ½ palkoa punaista chiliä
  • 1 dl kylmää vettä
  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 rkl saksanpähkinäöljyä
  • puolen limetin mehu
  • 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • (tuoretta persiljaa)

Mouhenna kaikki sekaisin mouhentimessa, aloittaen paprikasta, mausteista ja vedestä ja lisäten saksanpähkinöitä vähän kerrallaan.

 

Viiden tattarin leipä 

 

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: leipävuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 20-25 min.


Kuivat aineet
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 2 dl tattarihiutaleita
  • 1 dl tattarileseitä
  • 0,5 dl tattarirouhetta
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl merisuolaa

Hiivan vaahdotukseen
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen raakasokeria

Märät aineet
  • 3-4 dl lämmintä vettä 
  • 0,5 dl kylmäpuristettua pellava- tai oliiviöljyä 
  • 0,5 dl maustamatonta soijajugurttia (sitomaan ja kuohkeuttamaan taikinaa)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 3 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)

Valmistus


Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita märät aineet pienessä kulhossa.

Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Kaada taikina voideltuun vuokaan.

Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu reilu tunti.

Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Leivän pitäisi olla tumman kullanruskeaa.

1 kommentti:

  1. Kakkuvastaavan oikaisupyyntö: Uuden Vuoden kakussa ei toisen eläimen syödyksituleminen ole automaatio, vaan tähän mennessä on esitetty yksi allemurskaus, yksi gladiaattoriareenalla selätys, yksi syöminen ja nyt viimeisimpänä antiikin Medusa-hahmoksi naamioitunut käärme on katseellaan kivettänyt lohikäärmeen seuraaviksi 12 vuodeksi. Nimenomaan lähdin hakemaan vähemmän brutaalia tematiikkaa. Myöskään ensi vuoden kakussa ei näillä näkymin tulla syömään ketään.

    VastaaPoista