keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Lyhyt tattarihistoriani ja mahtavan muhea vuokaleipä

Tattari on ollut rakastettuni siitä asti, kun aikanaan Japanissa asuessani ihastuin tattarinuudeleihin (eli sobaan). Sitten se jotenkin jäi, ehkä koska Suomesta on vaikeaa saada hyvää tattaria. Tattari kuoritaan ja siitä tulee limaista. Baltia palautti tattarin maailmaani. Siellä tattaria ei kuorita. Ja keitetty kuorimaton tattari on hyvää. Yllättäen tattarijauhoista leivottu kakkukin on hyvää, samoin kuin keksit. Puhumattakaan tästä leivästä. Lisäksi, ah, maailmani täydellistyi, kun tajusin, että voin käyttää tattarijauhojen ja -hiutaleittein lisäksi tattarileseitä!




Tattarileipä

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: leipävuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 20-25 min.



Kuivat aineet
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 2 dl tattarihiutaleita
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 1 dl sokerijuurikashiutaleita tai tattarileseitä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl merisuolaa

Hiivan vaahdotukseen
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen raakasokeria

Märät aineet
  • 3-4 dl lämmintä vettä 
  • 0,5 dl kylmäpuristettua pellava- tai oliiviöljyä 
  • 0,5 dl maustamatonta soijajugurttia (sitomaan ja kuohkeuttamaan taikinaa)
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

Valmistus

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita märät aineet pienessä kulhossa. Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Kaada taikina voideltuun vuokaan.
Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu reilu tunti.

Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Leivän pitäisi olla tumman kullanruskeaa.

1 kommentti:

  1. Just otin uunista - ja olipa hyvää! Hieno vuokaleipä tuli. Ksantaamia ei ollut, ja soijajugurtin tilalla käytin turkkilaista jugurttia - onnistui silti. Toivottavasti jäähtyneenä ja pakastettunakin pitää makunsa. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista