torstai 28. kesäkuuta 2012

Jumalaiset suklaakinuakeksit

Leipominen kananmuna- ja vilja-allergikolle on, no, haastavaa. Tai niin ainakin ajattelin. Itse asiassa se on ihan hirmuisen hauskaa.

En ole koskaan ollut erityinen vehnäfani, mutta kun ei nyt varsinaisesti ole pakottavaa tarvettakaan leipoa muusta, en ole jaksanut opetella. Vielä enemmän inhoan keinotekoisesti gluteenitonta jauhoa. Miksi poistaa gluteeni jauhosta, johon se kuuluu, kun jauhon ominaisuudet tuhoutuvat ja maailmassa on myös lukuisia makoisia, ihania ja ravinteikkaita luonnollisesti gluteenittomia jauhoja?

Ystäväkin hermostui FB:ssä reseptilinkkeihini, jotka päättyivät aina -ton. Hänen mielestään oli kiinnostavampaa, mitä kekseissä ja lätyissä on kuin mitä niissä ei ole. Sehän on tietenkin totta. Ton-päätettä tulee käytettyä, koska leipoo asioita, joihin perinteisesti kuuluu tiettyjä aineita, ilman noita tiettyjä aineita. Kun lättytaikina yleensä tehdään vehnäjauhoista, maidosta ja kananmunista, on olennaista mainita, että tämä lättytaikina on jauhoton, maidoton ja munaton. Se on tietenkin allergikkoinfoa. Mutta miksi sen allergikkoinfon täytyy olla se pääasia? Eikö voisi olla vain hyviä ruokia—ja allergiatiedotteet pienemmällä ohessa? Minua tavallaan viehättää englanninkielen free-pääte, josta tulee hieman sellainen olo, kuin allergisoivat aineet olisivat jotain hirvittävää, josta on lopultakin päästy vapaaksi. We are free of eggs! Finally!

Olen hirmuisen kiitollinen vilja-allergikkotytölle, joka sai minut opettelemaan viljattoman leivonnan. Tässä sen kunniaksi suklaakinuakeksien ohje. (Kirjoitan quinoan sen ääntämysasun mukaan 'kinua' enkä suomalaisittain hassusti 'kvinoa'.) Se on hieman sovellettu ihanan gluteenittoman jumalattaren nerokkaan hienosta ohjeesta, ihan jo siksi, etten käytä valmista "kananmunankorviketta". Eikä sitä onneksi tarvitakaan.

Ei kannata pelästyä sellaisia ainesosia kuin ksantaani: niitä—niin kuin erikoisjauhojakin—saa nykyään prismoista ja citymarketeista, ksantaanin leivontaosastolta ja jauhot omasta paikastaan. Se ei ole sen kummempaa kuin ruokasooda. Vielä parempi paikka jauhojen ostamiseen on Punnitse ja Säästä, josta saa muun muassa kinuajauhoa.

Suklaakinuakeksit

Menetelmä: kuiva-märkä
Vuoka: uunipelti
Paistolämpötila: 180ºC
Paistoaika: 20-25 min.

Kuivat aineet

  • 2 dl kinuahiutaleita
  • 1 dl kinuajauhoa
  • 2 dl riisijauhoa
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 3,5 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl ksantaania
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 tl kanelia

Märät aineet

  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl siirappia
  • 1 muussattu banaani
  • lämmintä vettä tai maitoa/soijamaitoa tarpeen mukaan

Lopuksi

  • 2,5 dl murskattua suklaata

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään märät aineet.
3. Kaada märkä sekoitus kuiviin aineisiin ja sekoita, kunnes taikina on paksua ja tahmaista.
4. Jos tarvitsee, lisää nestettä (vettä tai soijamaitoa) ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan pitäisi olla piparityylinen eli melko kova, niin että se pysyy koossa kun nipistät.
5. Sekoita joukkoon murskattu suklaa.
6. Peitä taikina ja anna sen jäähtyä jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin.
7. Kuumenna uuni 180ºC. Peitä pelti leivinpaperilla.
8. Kieritä kämmenien välissä taikinasta palluroita. Asettele ne pellille ja litistä vähän, mutta ei liikaa.
9. Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja keskusta melkein jähmeä. Keksit rapeutuvat jäähtyessään.

Hip! Kohta kokeilen saman jumalattaren banaanikakkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti