lauantai 13. heinäkuuta 2013

Tervetuloa kotiin!

Tiedättekö mitä? Putkiremontti on loppu. Nukun omalla futonilla omassa makuuhuoneessa. Kasvatan yrttejä omalla parvekkeella. Ja ennen kaikkea saan tehdä ruokaa omassa keittiössä.

Ruoanlaitto kesällä on usein vähän hassua. Keitän äkkiä (gluteenitonta) pastaa ja kahmin kokoon jonkun kastikkeen tomaattimurskasta ja kesäkurpitsasta ja yrteistä. Mökillä vain saksitaan yrttejä ja sekoitetaan oliiviöljyn ja suolan kanssa murskattuihin siemeniin. Uunia ei paljon huvita lämmittää.

Nyt oli kuitenkin suklaanrakastajaystävä palaamassa kahden kuukauden Jordanian retkeltä ja halusin leipoa suklaakeksejä. Syksyllä leivoin koko ajan keksejä, mutta nämä olivat putkiremontin jälkeen ensimmäiset. Ja niistä tuli loistavia. Käytin hirssiä, ja se toimi paremmin kuin vahvanmakuinen kinua tai aina vähän limaantuva tattari: nämä olivat rapeita ja maukkaita, mutta hirssin maku ei käy päälle.




Suklaabanaanikeksit



Menetelmä: kuiva-märkä 
Vuoka: uunipelti
Paistolämpötila: 180ºC
Kovetusaika: 30 min. tai enemmän
Paistoaika: 15-20 min.


Kuivat aineet


  • 2 dl hirssihiutaleita
  • 2 dl hirssijauhoa
  • 1 dl tattarijauhoa
  • 1 dl perunajauhoa
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl ksantaania
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 tl jauhettua kardemummaa

Märät aineet 


  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl hunajaa
  • 1,5 dl muskovado- tai fariinisokeria
  • 1 muussattu banaani
  • lämmintä vettä tai maitoa/soijamaitoa tarpeen mukaan

Lopuksi 


  • 100 g levy tummaa suklaata rouhittuna

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.

2. Sekoita toisessa kulhossa keskenään märät aineet.

3. Kaada märkä sekoitus kuiviin aineisiin ja sekoita, kunnes taikina on paksua ja tahmaista.

4. Jos tarvitsee, lisää nestettä (vettä tai soijamaitoa) ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan pitäisi olla piparityylinen eli melko kova, niin että se pysyy koossa kun nipistät.

5. Sekoita joukkoon rouhittu suklaa.

6. Peitä taikina ja anna sen jäähtyä jääkaapissa puolesta tunnista tuntiin.

7. Kuumenna uuni 180ºC. Peitä pelti leivinpaperilla.

8. Kieritä kämmenien välissä taikinasta palluroita. Asettele ne pellille ja litistä vähän, mutta ei liikaa.

9. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja keskusta melkein jähmeä. Keksit rapeutuvat jäähtyessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti