lauantai 28. joulukuuta 2013

Vegaanihaaste ja tietenkin linssejä

Takaraivossani on käynyt jo muutamaan kertaan ajatus, että vegaanikuu lähestyy. Ihan rehellisesti olen pari kertaa miettinyt, että onko pakko, taas, joka vuosiko on? Mutta nyt kun joulu on ohi ja uusi vuosi alkamassa, tuntuu taas ihan hyvältä ajatukselta miettiä vähän ruokatapojaan.

Tällä kertaa minulla on edellisvuoteen verrattuna enemmän mietittävää. Samalla kun kilpirauhaseni on parantunut siihen kuntoon, että olen oikeasti voinut alkaa liikkua ja antaa kahdenkymmenen (!) kilpirauhaskilon aloittaa poistumisensa, olen alkanut syödä aamuisin kananmunaa ja silloin tällöin kalaa. Ihan vain, koska se on helppoa. Oikeastaan molemmat tulevat korvista, joten mietin ihan mielelläni niille vaihtoehtoja.

Tänä vuonna vegaanihaaste tarjoaa kahdellesadalle ensimmäiselle halukkaalle oman tutorin. Pyysin tutorikseni haagalaista urheilevaa terveystiedon opettajaa.

Vegaanikuu toimikoon samalla lähtölaukauksena jo syksyllä alkaneille terveemmille elämäntavoille. Paljon liikuntaa ja paljon proteiinia pitävät (tämän) kontiaisen terveenä.

Aion valmistautua vegaanikuuhun

  • miettimällä erilaisia proteiininlähteitä, jotka eivät pohjaudu soijaan, ja kuinka saan nautittua niitä jokaisella aterialla.
  • syömällä pois kaikki jääkaapin epävegaaniset asiat (voi, lohi, juustoja).
  • varmistamalla, että aina on eväät mukana. Tuntuu, että on järkevää olla hyviä eväitä mukana melkein aina, kun lähtee jonnekin kauppaa kauemmas, koska nälän iskiessä tekee helposti tyhmyyksiä.
  • tekemällä raakaproteiinipatukoita (proteiininlähteenä hamppu ja pähkinät).
  • palaamalla tamilikeittokirjan linssiohjeiden pariin. Meillä onkin jo pari kiloa linssejä ja viisi kiloa kikherneitä. Myös libanonilainen keittokirja lienee auki usein.
  • ostamalla kasoittain tuoreita kasviksia.
  • opettelemalla tekemään uusia hernepohjaisia ruokia.

Sen kunniaksi libanonilaisen linssisalaatin ohje. Libanonissa käytetään salaattiin ruskeita linssejä, mutta belugoita kaapissa säilövä ystävä voi tehdä myös mustista linsseistä, niin kuin kuvassa.




Libanonilainen linssisalaatti

  • 200 g (reilu 2 dl) ruskeita tai belugalinssejä
  • 1 mieto punainen chili murskattuna
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 laakerinlehti
  • 5 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • yhden sitruunan mehu
  • 1 kynsi valkosipulia murskattuna
  • merisuolaa ja rouhittua mustapippuria
  • 3 rkl silputtua persiljaa

Valmistus

  1. Liota linssejä n. tunti kylmässä vedessä. 
  2. Huuhtele ja kaada kattilaan. 
  3. Lisää chili, juustokumina, laakerinlehti ja ripaus suolaa. Peitä vedellä. 
  4. Nosta kiehumaan ja anna hautua 20 min. tai kunnes linssit ovat syötävän pehmeitä.
  5. Sekoita suuressa kulhossa öljy, sitruunan mehu, valkosipuli ja suolaa ja pippuria maun mukaan.
  6. Kaada joukkoon lämpimät linssit ja persilja. Sekoita.
  7. Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti