keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kkakdugi eli kuinka tehdä retikasta kimchiä

Eilen laitoin retikkakimchit tulemaan. Unohdan sen usein, mutta oikeasti korealainen ruoka on minusta maailman parasta. Jostakin syystä olen ajatellut, että sitä saa vain ravintoloista (ja tietenkin Koreasta). Ei ole tullut mieleenkään googlata korealaisia reseptejä. Mutta nähdessäni muhkean retikan kutsuvan minua tukun hyllyltä tiesin äkkiä, että siitä tulee kimchiä.

Ohje löytyy englanniksi kuvineen täältä. Alla sama ohje suomeksi ja metriseen järjestelmään käännettynä. Huomaathan, että korealainen chili on kovasti erilaista kuin chili missään muualla: se on vähän savuista ja makeaa eikä aivan niin tulista.




Kkakdugi


Ainekset


  • 1 täysikokoinen retikka
  • 2 rkl merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 0,5 dl soijakastiketta (tai kalalientä)
  • 0,5 dl korealaista chiliä (jos tykkää vahvasta, voi käyttää kolminkertaisestikin)
  • 4 vartta vihreää sipulia (voi jättää poiskin)
  • 5-6 kynttä valkosipulia murskattuna
  • 1 tl murskattua tuoretta inkivääriä

Valmistus

1. Kuori retikka. Huuhtele se jos tarpeen.
2. Paloittele retikka kuutioiksi. Palojen sivujen tulisi olla n. 2-3 cm, mutta voivat olla isompiakin.
3. Laita palat isoon kulhoon ja lisää suola ja sokeri. Sekoita hyvin. (Jos tykkäät makeammasta kkakdugista, käytä 1 rkl sokeria enemmän.)
4. Anna itkettyä 30 minuuttia.
5. Kaada itkettynyt mehu toiseen kulhoon.
6. Sekoita joukkoon valkosipuli, inkivääri, sipulinvarret, soijakastike, chili ja 1 dl itkulientä.
7. Kaada retikat lasipurkkiin ja paina alas niin, että palojen väliin jää mahdollisimman vähän vettä.
8. Kkakdugi on periaatteessa valmista syötäväksi jo nyt. Sen voi myös jättää hapattumaan huoneenlämpöön muutamaksi päiväksi, jolloin mausta tulee voimakkaampi ja happamampi. Tarkkaile pieniä kuplia kkakdugin liemessä: ne tarkoittavat hapattumisen alkaneen. Säilytä jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti