torstai 22. elokuuta 2013

Aamusämpylöitä, nam

Aamut alkoivat taas. Kesäisin aamulla on niin helppoa, kun voi vaeltaa heräilemään teekuppi kädessä parvekkeelle, jossa sitten jossakin vaiheessa tulee nälkä, ja sitten voi keksiä jotain. Mutta työ alkoi ja aamuisin täytyy syödä.

Yksi työaamun ilo on, kun tekee illalla sämpylät valmiiksi, laittaa ne kohoamaan uuniin ja aamulla vain kääntää uunin päälle. Lämpimät sämpylät aamuteen kanssa ovat parhautta.

Keltainen väri ja muheva maku tulevat kurkumasta.





Auringonkukansiemen-kinuasämpylät

 

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: uunipelti
Kohotusaika: 30 min. - 8 h
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 15-20 min.
  


Kuivat aineet

  • 2 dl kinuahiutaleita
  • 1,5 dl hirssi- tai riisijauhoa
  • 1,5 dl kinuajauhoa
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 2 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl merisuolaa
  • ½ tl jauhettua kurkumaa

Hiivan vaahdotukseen 

  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen sokeria

Märät aineet 

  • 2 dl lämmintä vettä
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
  • 2 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

Halutessa
  • kylmäpuristettua oliiviöljyä tai maustamatonta soijamaitoa voiteluun

Valmistus

1. Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. 

2. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. 

3. Samalla kun odotat hiivan vaahtoutumista, sekoita märät aineet pienessä kulhossa. 

4. Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla huomattavasti paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Jos se tuntuu löysältä, odota hetki: hiutaleet imevät nesteen tosi nopeasti.

5. Irrota taikinasta möllöjä ja kierittele ne käsien välissä sämpylöiksi. 

6. Voitele halutessasi oliiviöljyllä tai soijamaidolla.

7. Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Voit myös tehdä niin kuin ylempänä kerroin: pyöritellä sämpylät valmiiksi pellille illalla ja laittaa kohoamaan uuniin. Aamulla vain uuni päälle.

8. Paista 15-20 minuuttia 200ºC. Sämpylöiden pitäisi olla tumman kullanruskeaita ja pohjasta pitäisi kuulua ontto ääni, kun koputat varovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti