lauantai 15. joulukuuta 2012

Seesamihirssileipä ja kaino toive jouluksi

Olen alkanut kaivata leipää. Ja kun sen tekeminen nyt ei kerran ihan niin vaikeaa ollutkaan, aloin myös leipoa sitä. Tämä kurkumalla keltaiseksi värjätty, pellavanrouhea leipä on tehty ystävän leipävuokaan, mutta kaipaisin joululahjaksi omaa keraamista leipävuokaa. (Siis keraamista. Ei teflonia.) Keraaminen kuivakakkuvuoka kelpaisi kyllä myös.




Keltainen seesamihirssileipä

 

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: leipävuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 20-25 min.


Kuivat aineet
  • 2 dl hirssijauhoa
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 1 dl sokerijuurikashiutaleita
  • 2 dl hirssihiutaleita
  • 1,5 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 3 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl merisuolaa
  • 1 tl jauhettua kurkumaa

Hiivan vaahdotukseen
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen raakasokeria

Märät aineet
  • 3-4 dl lämmintä vettä 
  • 0,5 dl oliiviöljyä 
  • 0,5 dl maustamatonta soijajugurttia (sitomaan ja kuohkeuttamaan taikinaa)
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua

Valmistus

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita märät aineet pienessä kulhossa. Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Kaada taikina voideltuun vuokaan
Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu reilu tunti.

Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Leivän pitäisi olla tumman kullanruskeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti