sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Banaanikakku, josta tuli myös moni muu kakku

Tänään oltiin puurojuhlassa. Vein sinne kakun. Jotenkin kaikki reseptit räjähtävät näin joulun alla käsiin, kun tekee mieli lisätä kaikkeen mausteita, luumuja, pähkinöitä, suklaata, rusinoita, kookosta ja rommia. Ihan niitä kaikkia en ole vielä uskaltautunut samaan leivonnaiseen punkemaan.

Tätä ohjetta väsätessäni pohdiskelin, milloin ohje on oma ja milloin ei. Joskus löydän valmiiksi tosi hienon ohjeen ja muutan sitä melko paljon, mutta säilytän alkuperäisen kemian (eli eri osien kuten kuivien ja märkien ainesten ja leivinjauheen ja soodan suhteet). Näin käy usein gluteenittoman jumalattaren ohjeiden kanssa. Joskus taas ohje on jonkun toisen, mutta muokkaan alkuperäisen gluteenillisen ohjeen kokonaan viljattomaksi. Näin tapahtuu usein ikisuosikkini munattoman kakkukirjan ohjeiden kanssa. (Kyseessä on siis Cintia Stammersin harekrishnaisa The Book of Eggfree Cakes). Ja sitten ovat ne ohjeet, joissa on hyvä idea, mutta jotka täytyy muokata maidottomiksi, munattomiksi ja viljattomiksi. Ne muuttuvat niin paljon, etten oikeastaan enää juuri mieti, kuuluisiko jonkun muunkin saada resepteistä kunniaa.

"On aika epätodennäköistä, ettei kukaan olisi koskaan tehnyt juuri samoista aiheista kakkua", ystävä totesi tätä pohdiskellessani. Ja tottahan on myös, että kun on jonkin aikaa leiponut yhden kirjan ohjeita, alkaa itse kehittää melko samanlaisia. Tai ainakin käyttää niissä oppimiaan kemiallisia suhteita. Minusta tuntuu kuitenkin kohteliaalta mainita, milloin on saanut suuren inspiraation jonkun toisen työstä.

Tällä kertaa olen tutkaillut gluteenittoman jumalattaren banaanikuivakakun ohjetta ja sitten tehnyt reseptille vähän mitä sattuu. Poistanut jotain, korvannut jotain, ja lisännyt aika paljon kaikenlaista.

Tämän ohjeen (ja kaikkien muidenkin ohjeiden) saksanpähkinäjauhon voi huoletta korvata mantelijauholla tai millä tahansa muulla jauholla. Ja pähkinät voi halutessaan jättää ihan vain pois.


Ensin unohtui kamera ja sitten kuvanottokin oli unohtua, kun oli kiire ahmimaan.
Ja ei, joulutortut eivät ole jättimäisiä; kakkuvuoka vain oli miniatyyri.

 

Inkiväärinen pekaanibanaanisuklaakakku

 

Menetelmä: kuiva-märkä
Vuoka: kuivakakkuvuoka
Paistolämpötila: 180°C
Paistoaika: 40-50 min.

Kuivat aineet
  • 2 dl hirssijauhoa
  • 1 dl kinuajauhoa
  • 0,5 dl saksanpähkinäjauhoa
  • 1,5 dl perunajauhoa
  • 2 dl murskattuja pekaanipähkinöitä
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 tl ksantaania
  • 3 tl jauhettua inkivääriä
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • ½ tl jauhettua vaniljaa
  • ½ tl merisuolaa

Märät aineet

  • 4 kypsää keskikokoista banaania muussattuna
  • 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 3 dl muscovado- tai fariinisokeria
  • 1 dl maustamatonta soijajugurttia
  • 3 rkl hunajaa tai siirappia
  • 3 rkl rommia (ei välttämätön)

Lopuksi

  • 100 g levy tummaa suklaata murskattuna

Valmistus
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa ja märät aineet toisessa kulhossa. Kaada märät aineet kuiviin ja sekoita huolellisesti. Lisää suklaa ja sekoita, kunnes se on levinnyt tasaisesti. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 180°C 40-50 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Kakun pitäisi olla reunoilta kullertava mutta sisältä kostea. Jäähdytä hetki ennen kuin kaadat kakun pois vuoasta; muistathan myös tarkistaa, että se on irronnut reunoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti