maanantai 22. lokakuuta 2012

Tänään rakastan hiippoja ja suppilovahverofetajuustofocacciaa

Äiti sanoo, että reseptini ovat kauheita, koska niissä on liian monta ainesosaa. Ehkä niin. Tätä lukemattomien ainesosien focacciaa syödessäni ajattelen sitä suloista, harmaassa päivässä vellonutta kangasmetsää, josta kävimme suppilovahverot poimimassa, ja hiidenrieoista esiin työntyneitä hiippoja. (Hiippo on sieni, joka saa minut aina ajattelemaan Totoroa. Kaikkein pienikokoisimmat totorot aivan varmasti käyttävät hiippoja sateenvarjoina.)


Päällä punasipulia ja arrabbiata-pestoa.


Suppilovahverofetajuustofocaccia

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: uunipelti tai laakea matala vuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 20-25 min.
 
Ainekset
  • 2 l tuoreita suppilovahveroita
  • 200 g fetajuustoa
  • 1,5 dl sokerijuurikashiutaleita
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 2,5 dl tattarijauhoa
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 1 dl kurpitsansiemeniä 
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl merisuolaa
  • 2 tl kuivattua oreganoa
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl kuivattua rosmariinia 
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 3-4 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen raakasokeria
  • 0,75 dl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 0,5 dl soijajugurttia (sitomaan taikinaa) 

Päälle
  • oliiviöljyä
  • tomaattia, sipulia, juustoa, seesaminsiemeniä, valkosipulia, pestoa, suolahiutaleita tai mistä satutkin tykkäämään 

Valmistus

Paista suppilovahverot kevyesti pienessä määrässä oliiviöljyä. Murskaa fetajuusto pieneksi.
Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita pienessä kulhossa oliiviöljy, hunaja, viinietikka, jugurtti, valkosipuli ja loput vedestä. Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla huomattavasti paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Sekoita joukkoon sienet ja fetajuusto.

Kaada taikina jauhotetulle pellille ja levitä se littanaksi. Voitele oliiviöljyllä ja lisää haluamasi päälliset.
Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Luonnollisesti voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu noin tunti.

Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Focaccian pitäisi olla tumman kullanruskeaa ja siitä pitäisi kuulua ontto ääni, kun koputat varovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti