perjantai 26. lokakuuta 2012

Tahinikontiaiset ovat heränneet kesäuniltaan

Kotonani asuu äkkiä tahinikontiaisia. Sillä on ehkä jotain tekemistä sen kanssa, että pähkinät ovat olleet loppu jo jonkin aikaa, tai ehkä sen kanssa, että talvi on tulossa. Tunnustan, että sisäinen leipurikontiaiseni eli leipiäiseni ei ollut saada unta mietiskellessään, kuinka tahini taipuisi leivonnaisiksi. Unen jo tunkeutuessa sieraimista se vielä hihkaisi: "Hyppysellinen merisuolaa... ja... ja... kolme ruokalusikallista hunajaa!" Tulos on vähän makea ja sopivan mehevä (minusta, ei siis kovin kostea), kuuluu ehdottomasti nauttia soijamaitolasillisen kanssa. 


Jossain tahinikontiaiset jo tämän nähdessään
nuuskivat ilmaa ja kuopsuttelevat käpäliään.

Tahinin maku on muuten aika vahva, joten jos ei tykkää tahinista, ei tykkää näistäkään. Ja niille, jotka eivät tiedä mitä tahini on, kerrottakoon, että se on Lähi-idässä paljon käytettyä melko öljyistä seesaminsiementahnaa. Sitä tehdään sekä kuorituista seesaminsiemenistä (vaaleaa) että kuorimattomista (tummaa). Jälkimmäisen maku on sellaisenaan syötäessä aavistuksen kitkerämpi. Tahinissa on paljon magnesiumia ja sinkkiä, ja kasvisravinnossa se on myös hyvä raudan lähde. Sitä voi ostaa esimerkiksi Punnitse&Säästästä, lähi-itäkaupoista ja isoista marketeista, joissa sen paikka vaihtelee hillohyllyn, säilykkeiden ja kastikehyllyn välillä. Myyjä ei välttämättä tiedä, mistä puhutaan, vaikka valikoimissa tahinia olisikin.

Tahinikontiaisen herkkuneliöt

Menetelmä: kuiva-märkä
Vuoka: matala suorakulmainen vuoka
Paistolämpötila: 180°C
Paistoaika: 25-30 min.


Kuivat aineet


  • 2 dl kinuajauhoa
  • 2 dl kinuahiutaleita
  • 1 dl saksanpähkinäjauhoa
  • 1 dl perunajauhoa
  • 5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ksantaania
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • ½ tl ruokasoodaa
  • hyppysellinen merisuolaa
  • 1 dl rusinoita
  • 0,5 dl murskattuja brasilian- ja saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)

Märät aineet 

  • 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 4 rkl tahinia
  • 3 rkl hunajaa
  • 3 dl makeuttamatonta hedelmämehua
  • 0,5 dl makeuttamatonta omenasosetta tai soijajugurttia
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1,5 dl muscovado-sokeria




Valmistus

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa ja märät aineet pienemmässä kulhossa. Kaada märkä seos kuiviin aineisiin ja sekoita. Levitä voideltuun vuokaan ja paista n. 25 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Leikkaa neliöiksi jäähdyttyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti