tiistai 22. tammikuuta 2013

Tiistai, perunafocacciaa

Kostin influenssarokotteen aiheuttamalle inhalle ololle ja täytin pöydän libanonilaisherkuilla. Tai no ainakin melkein libanonilaisherkuilla. Hah.


Kylmä kurkkujugurttikeitto.

Paprikapähkinäpaistos.

Linssisalaatti.


Ja uusi suosikkini, perunafocaccia.
Keltainen väri tulee kurkumasta.

Perunakikhernefocaccia

 

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: uunipelti tai laakea matala vuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 20-25 min.

Kuivat aineet
  • 2,5 dl tattarijauhoa
  • 1,5 dl tattari- tai sokerijuurikashiutaleita
  • 1 dl kikhernejauhoa
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl merisuolaa (tai 3-4 tl ruususuolaa)
  • 1 tl jauhettua kurkumaa
  • 1 tl jauhettua korianteria

Hiivan vaahdotukseen

  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • 1 tl ruokosokeria

Märät aineet

  • 0,75 dl oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 1 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 0,5 dl soijajugurttia (sitomaan taikinaa) 
  • 2-3 dl lämmintä vettä

Vielä

  • n. 5 keskikokoista keitettyä perunaa pilkottuna pieneksi
  • 1,5 dl keitettyjä kikherneitä murskattuna (jos haluat)


Päälle

  • oliiviöljyä
  • punasipulia pilkottuna, seesaminsiemeniä, valkosipulia, pestoa, suolahiutaleita tai mistä satutkin tykkäämään

Valmistus

Pilko peruna ja murskaa kikherneet (jos käytät niitä). Pilko myös mahdolliset päälliset.

Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita pienessä kulhossa märät aineet. Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Lisää tarvittaessa vettä. Taikinan pitäisi olla huomattavasti paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Sekoita joukkoon peruna ja kikherneet.

Kaada taikina jauhotetulle pellille ja levitä se littanaksi. Voitele oliiviöljyllä ja lisää haluamasi päälliset.

Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Luonnollisesti voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu noin tunti.

Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Focaccian pitäisi olla tumman kullanruskeaa ja siitä pitäisi kuulua ontto ääni, kun koputat varovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti