maanantai 18. helmikuuta 2013

Spydäri

"Sä oot tehnyt spydäriä!" mies hihkaisi innoissaan viehättävällä paikallismurteellaan. Kesti hetki tajuta, että kyse on pyttipannusta. Ja ei, tämä ei ole pyttipannua. Tämä on libanonilaista munakoisohöystöä. Mutta kieltämättä siinä on vähän samaa henkeä, koska siihen voi käyttää eiliset perunat. Ja arvostelu kuului: "paras spydäri koskaan". Luovutan.




Libanonilainen munakoisospydäri


Ainekset

  • 5 pientä munakoisoa 
  • 1 tl merisuolaa
  • iso loraus oliiviöljyä
  • sipuli
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 tl jauhettua juustokuminaa
  • 1 tl jauhettua paprikaa
  • 1 rkl tummaa sokeria
  • 4-5 keskikokoista keitettyä perunaa pilkottuna isoiksi kuutioiksi
  • 1 dl saksanpähkinää jotenkuten murskattuna
  • 3 rkl pieneksi silputtua lehtikorianteria
  • 3 rkl limettimehua

Valmistus

Pilko munakoisot ja itketä ne. Se tapahtuu laittamalla pilkotut munakoisot esimerkiksi lävikköön (tai vaikka leikkuulaudalle) ja ripottelemalla niiden päälle teelusikallinen suolaa, joka panee ne itkemään - alkavat siis hikoilla kitkerää nestettä, joka niistä halutaankin pois. Siihen menee noin puoli tuntia.

Pilko sillä aikaa sipuli ja valkosipuli, ja perunat, jos et ole pilkkonut niitä jo aikaisemmin. Murskaa saksanpähkinät ja silppua lehtikorianteri.

Kun munakoisot ovat itkettyneet (pinnalla näkyy isoja pisaroita), huuhtele ne kylmän veden alla.

Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää mausteet ja paista ne. Lisää sitten munakoisot ja paista niitä muutama minuutti. Laske lämpöä ja anna koisojen hautua kannen alla, kunnes ovat pehmenneet - tähän kuluu muutamasta minuutista viiteenkintoista minuuttiin. Nosta sitten lämpöä ja lisää sokeri: anna sen tummua koko ajan varovasti hämmentäen. Lisää saksanpähkinä ja hetken kuluttua peruna, paista. Lopuksi lisää lehtikorianteri ja limettimehu.

lauantai 16. helmikuuta 2013

Kiinalainen uusi vuosi, libanonilainen ruoka, naamioitu käärme

Meillä vietetään joka talvi kiinalaista uutta vuotta. Ei kauhean perinteistä sellaista, jos katsotaan asiaa kiinalaisesta näkökulmasta, mutta meilläkin on joitakin perinteitä. Yksi niistä on kakkumestariystävän tekemä kakku, jossa uuden vuoden eläin syö edellisen vuoden eläimen. Tänä vuonna siis käärme söi lohikäärmeen. (Toim. huom. katso kommentit.)




Käärmeen vuoden pitäisi olla melko rauhallinen, hengittävä, henkinenkin, tasapainoinen vuosi. Tämä käärme tosin näyttää aika vekkulilta. Käärmeen sisällä on taatelikakku ja pinnalla paksu sokerimassa.

Lisäksi uutena vuotena kuuluu tietenkin tarjoilla hirmuinen määrä hyvää ruokaa. Tänä vuonna se oli lähinnä libanonilaista, koska menossa sattui olemaan libanonilaishenkinen kausi.




Pöydässä oli

  • kikherne-perunasalaattia
  • linssisalaattia
  • vihreää salaattia
  • pistaasi-kinuasalaattia
  • kikhernepalleroita
  • vihreitä papuja tomaattikastikkeessa
  • kikhernesundalia
  • paprikatahnaa
  • hummusta
  • moutabel bi tahinia eli baba ganoushia
  • chiansiemennäkkäriä
  • tattarileipää
  • maustepähkinöitä
  • piparminttusuklaakeksejä
  • banaanipuuhkuja
  • kakku

Ja arvatkaa mitä? Se oli hyvää. Tässä paprikatahnan ja viiden tattarin leivän ohje.




Paprikatahna


Ainekset

  • 2 tuoretta paprikaa
  • 1 tl merisuolaa
  • 1 tl jauhettua korianteria
  • 1 tl jauhettua savupaprikaa
  • kynsi valkosipulia tai nokare punasipulia
  • ½ palkoa punaista chiliä
  • 1 dl kylmää vettä
  • 2 dl saksanpähkinöitä
  • 1 rkl saksanpähkinäöljyä
  • puolen limetin mehu
  • 2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • (tuoretta persiljaa)

Mouhenna kaikki sekaisin mouhentimessa, aloittaen paprikasta, mausteista ja vedestä ja lisäten saksanpähkinöitä vähän kerrallaan.

 

Viiden tattarin leipä 

 

Menetelmä: kuiva-märkä, hiivakohotus
Vuoka: leipävuoka
Kohotusaika: 30 min.
Paistolämpötila: 200°C
Paistoaika: 20-25 min.


Kuivat aineet
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 2 dl tattarihiutaleita
  • 1 dl tattarileseitä
  • 0,5 dl tattarirouhetta
  • 2,5 dl perunajauhoa
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • 3 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1,5 tl merisuolaa

Hiivan vaahdotukseen
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 dl lämmintä vettä
  • hyppysellinen raakasokeria

Märät aineet
  • 3-4 dl lämmintä vettä 
  • 0,5 dl kylmäpuristettua pellava- tai oliiviöljyä 
  • 0,5 dl maustamatonta soijajugurttia (sitomaan ja kuohkeuttamaan taikinaa)
  • 1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
  • 3 rkl hunajaa tai agavesiirappia (sitomaan taikinaa ja säilyttämään kosteuden)

Valmistus


Sekoita kuivat aineet suuressa kulhossa. Sekoita hiiva, sokerihyppynen ja desilitra lämmintä vettä isossa lasissa tai mukissa. Samalla kun odotat sen vaahtoutumista, sekoita märät aineet pienessä kulhossa.

Kun hiiva alkaa vaahdota, kaada se vesineen kuivien aineiden sekaan, lisää märkä sekoitus ja sekoita hyvin. Taikinan pitäisi olla paksumpaa kuin tavallinen leipätaikina. Kaada taikina voideltuun vuokaan.

Helppo tapa kohottaa leipä on kääntää uuni hetkeksi päälle, sammuttaa se ja antaa leivän kohota lämpimässä uunissa noin puoli tuntia. Puolen tunnin päästä voit kääntää uunin 200 asteeseen ja aloittaa paistoajan laskemisen siitä, kun uuni saavuttaa tuon lämpötilan. Voit kohottaa taikinan myös perinteisesti, jolloin siihen kuluu reilu tunti.

Paista 20-25 minuuttia 200ºC. Leivän pitäisi olla tumman kullanruskeaa.

Keittokirjahistoria, myskikurpitsa

Aloitin ruoanlaiton lapsena, ehkä kymmenen ikävuoden tienoilla, koska minusta muut eivät aivan osanneet tehdä hyvää ruokaa. Tai osasivat, mutta tuntui, että se voisi olla vieläkin parempaa. Tunnustettakoon, että pitkään lempiruokaani oli riisi ja jauheliha, ja maustoin kokeilemalla. Hienoja juttuja olivat soijakastike ja valkosipulijauhe.

Niistä siirryin Unicefin lasten keittokirjaan, joka esitteli maailman ruokia kuvaresepteinä. Suosikkejani olivat vietnamilainen paistettu riisi (jonka osaisin tehdä vieläkin) ja ruotsalainen sitruunajäädyke. Leivoin myös täytekakkuja. Loputtomasti täytekakkuja. Ei kukaan jaksanut syödä niitä kaikkia. Muistan kehittäneeni sokerikakkuohjeen pohjalta omia kakkureseptejä, kuten "brasilialainen kakku", johon tuli kahvia ja appelsiinia. Yksi hiteistäni oli Turtles-ohjetta seuraten tehty pizza.

Sen jälkeen unohdin keittokirjat vuosiksi. En jaksanut juuri edes vilkaista reseptejä, koska ne tuntuivat rajoittavan ruoanlaittoani. Kunnes äkkiä tämän vuoden tammikuussa päätin kokata tamilireseptikirjani kannesta kanteen (en tosin lopulta tehnyt sitä, vaikka aika monta reseptiä kävinkin läpi).

Se laukaisi reseptikirjahamstrauksen. Minulla on parhaillaan lainassa kirja libanonilaisesta, somali- ja thaikeittiöstä. Kirjaston täti suositteli lisäksi kirjaa nimeltä Vegestan kasvisruokaa lähi-idästä. Tämä resepti on muunnelma sieltä.



Kurpitsakeitto


Ainekset

  • 1 myskikurpitsa (butternut squash)
  • iso loraus oliiviöljyä
  • 1 suuri sipuli
  • 1 kynsi valkosipulia
  • ½ palkoa vihreää chiliä
  • ½ tl jauhettua kurkumaa
  • ½ tl jauhettua mustapippuria
  • 1 tl jauhettua kanelia tai kardemummaa
  • 2 tl merisuolaa
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 2 dl tattaria tai pyöreäjyväistä riisiä
  • 1 l vettä

Valmistus

Kuori ja paloittele kurpitsa. (Siemenet kannattaa säästää ja paahtaa uunissa ihmisille tai antaa sellaisenaan linnuille.) Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja kuullota sipuli. Lisää valkosipuli, chili ja mausteet ja anna paistua hetki. Lisää myös kurpitsanpalat ja anna niidenkin kuultua hetki. Lisää tattari tai riisi ja vesi, nosta kiehumaan. Anna kypsyä noin 30 minuuttia.

Vaihtoehtoisesti jos sinulla sattuu jo olemaan kypsää tattaria tai riisiä tai olet hyvin viitseliäs voit keittää puolet jyvistä keiton mukana ja puolet erikseen tarjoillen ne annoksen päällä. Minä en ole kovin viitseliäs, mutta minulla sattui olemaan kypsää tattaria, joten kippasin noin puolet keiton joukkoon heti kurpitsoiden jälkeen, kuten ohjeessa, vaikka olivatkin jo keitettyjä, ja puolet jätin siroteltavaksi keiton pinnalle.