Jossain tahinikontiaiset jo tämän nähdessään nuuskivat ilmaa ja kuopsuttelevat käpäliään. |
Tahinin maku on muuten aika vahva, joten jos ei tykkää tahinista, ei tykkää näistäkään. Ja niille, jotka eivät tiedä mitä tahini on, kerrottakoon, että se on Lähi-idässä paljon käytettyä melko öljyistä seesaminsiementahnaa. Sitä tehdään sekä kuorituista seesaminsiemenistä (vaaleaa) että kuorimattomista (tummaa). Jälkimmäisen maku on sellaisenaan syötäessä aavistuksen kitkerämpi. Tahinissa on paljon magnesiumia ja sinkkiä, ja kasvisravinnossa se on myös hyvä raudan lähde. Sitä voi ostaa esimerkiksi Punnitse&Säästästä, lähi-itäkaupoista ja isoista marketeista, joissa sen paikka vaihtelee hillohyllyn, säilykkeiden ja kastikehyllyn välillä. Myyjä ei välttämättä tiedä, mistä puhutaan, vaikka valikoimissa tahinia olisikin.
Tahinikontiaisen herkkuneliöt
Menetelmä: kuiva-märkäVuoka: matala suorakulmainen vuoka
Paistolämpötila: 180°C
Paistoaika: 25-30 min.
Kuivat aineet
- 2 dl kinuajauhoa
- 2 dl kinuahiutaleita
- 1 dl saksanpähkinäjauhoa
- 1 dl perunajauhoa
- 5 tl leivinjauhetta
- 1 tl ksantaania
- 1 tl jauhettua kardemummaa
- ½ tl ruokasoodaa
- hyppysellinen merisuolaa
- 1 dl rusinoita
- 0,5 dl murskattuja brasilian- ja saksanpähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
Märät aineet
- 0,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
- 4 rkl tahinia
- 3 rkl hunajaa
- 3 dl makeuttamatonta hedelmämehua
- 0,5 dl makeuttamatonta omenasosetta tai soijajugurttia
- 2 tl sitruunamehua
- 1,5 dl muscovado-sokeria
Valmistus
Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa ja märät aineet pienemmässä kulhossa. Kaada märkä seos kuiviin aineisiin ja sekoita. Levitä voideltuun vuokaan ja paista n. 25 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Leikkaa neliöiksi jäähdyttyä.